794 790 610

pn-pt: 16:00-19:00, sob: 10:00-14:00

Świnka morska

UTRZYMANIE

Świnki morskie to zwierzęta bardzo towarzyskie, dlatego najlepiej czują się w parach lub grupach. Jeśli jesteśmy w posiadaniu samiczki i samca, a nie chcemy mieć licznego potomstwa, pamiętajmy o konieczności kastracji samca lub sterylizacji samiczki.
Jako wyściółkę możemy stosować: trociny, miękką słomę i siano, które dodatkowo będą służyć śwince do chowania się i zagrzebywania. Ponieważ są to zwierzątka płochliwe, powinny mieć zapewnioną możliwość ukrycia się np. w tunelu lub chatce otwartej z dwóch stron. Tunel powinien być na tyle szeroki, aby świnka mogła się w nim obrócić.

ŻYWIENIE

W środowisku naturalnym świnki morskie są trawożernymi roślinożercami. Dlatego jeżeli chcemy uniknąć problemów z przewodem pokarmowym naszych podopiecznych, powinniśmy im zapewnić odpowiednią ilość włókna w pożywieniu. A więc:

PO PIERWSZE SIANO – jest ono podstawą idealnej diety. Podajemy je do woli, czyli tyle ile zwierzak zjada. Do siana dobrze jest dorzucić suszone zioła i liście. Siano zawiera duże ilości włókna i dlatego jest najważniejszym składnikiem pokarmowym w diecie.

PO DRUGIE ZIELENINA – czyli wszystko co zielone: trawy, zioła, podajemy w całości lub ich elementy (liście, kwiaty, pędy). W okresie zimowym dobrze jest hodować własną zieleninę w postaci traw lub warzyw posiadających soczystą nać.

WARZYWA – najlepiej 3 różne warzywa dziennie, kombinację możemy zmieniać. Ilościowo powinno to być ok pół szklanki warzyw dziennie. Warzywa a dużej zawartości węglowodanów (marchew, burak czerwony) maksymalnie podajemy trzy razy w tygodniu. Warzyw, które mogą powodować wzdęcia również powinny być podawane w umiarkowanej ilości (brokuł, kalafior, kapusta, brukselka).

OWOCE, NASIONA,ORZECHY – zarówno świeże jak i suszone traktujemy jako smakołyki.

KARMY KOMERCYJNE – maksymalnie 1 łyżka stołowa na dzień na świnkę morską. Występują w postaci granulatów i tzw. musli. Granulaty są bardziej polecane ponieważ składniki odżywcze są w nich odpowiednio zbilansowane.